כשלא ניתן להגיע להסכמות, ולאחר סגירת הליך יישוב הסכסוך, הדרך היחידה לפתור את המחלוקת היא בערכאות השיפוטיות. לשם כך ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הדתי. הדרך לפנות אל הערכאה השיפוטית היא באמצעות הגשת כתב תביעה. כל נושא מהווה תביעה נפרדת (מזונות, משמורת, רכוש וכו') וכל תביעה מחייבת תשלום אגרה לבית המשפט או בית הדין.
בבית המשפט לענייני משפחה על התובע לשלוח העתק מכתבי התביעה לצד השני ועל הצד השני להגיש כתב הגנה בתוך 30 יום.
לאחר הגשת כתב ההגנה מקבלים הצדדים הזמנה לדיון ראשון אשר ייקבע, בד"כ, למספר חודשים קדימה.
בבית הדין הרבני, בית הדין הוא ששולח העתק מכתב התביעה לצד השני ובד"כ מצרף אליה הזמנה לדיון ראשון אשר, גם כאן, יקבע למספר חודשים קדימה. בחלק מהנושאים הצד השני חייב להגיש כתב תשובה ובחלק הוא רשאי אך אינו חייב, הכל כמפורט בתקנות.
בין דיון לדיון יש להמתין מספר חודשים, מאחר ויומנם של בתי המשפט ובתי הדין מלא וצפוף, ואם דיון מסויים נדחה כי מי מהצדדים היה חולה או בדיוק נסע לחו"ל, אזי, מבלי משים, נמצא עצמנו שנה לאחר הגשת התביעות מבלי שהתקדמנו רבות.
הבשורה הטובה היא שבכל רגע נתון אפשר לחזור לשולחן המו"מ על מנת לגבש הסכם גירושין. בתי המשפט ובתי הדין ישמחו לקבל אתכם לצורך אישור הסכם, לפעמים כבר בתוך שבוע מיום שהודעתם שיש לכם הסכם. הכל רק כדי שלא תתחרטו פתאום…
אם לא הצלחתם להגיע להסכם גם במהלך הדיונים, סופו של דבר הוא שכעבור כשנתיים-שלוש מיום הגשת התביעות (במקרה הטוב) בית המשפט או בית הדין ייתן פסק דין אשר יקבע את גורלכם.
