חלוקת הרכוש

עניין הרכוש מוסדר בחוק יחסי ממון בין בני זוג אשר קובע כלל פשוט יחסית – כל עוד אתם נשואים, שלי שלי ושלך שלך וכל אחד רשאי לעשות ברכושו כרצונו. ואולם, כאשר פוקעים הנישואין (בגירושין או במוות) אוספים את כל הרכוש לסל אחד ומחלקים בין הצדדים בחלקים שווים.

במילים אחרות – כל שקל שנצבר לכם מהיום שנשאתם ועד ליום פקיעת הנישואין, לרבות קופ"ג, קרנות השתלמות, ביטוחי חיים, פנסיה, תכניות חסכון, ניירות ערך, פקדונות, אופציות, מוניטין, נכסי קריירה, עסקים, מניות בחברות, נכסי מקרקעין, החפצים והרהיטים, כלי רכב וכל נכס מכל מין וסוג שהוא, הכל מתחלק ביניכם בחלקים שווים.

לא למותר לציין שהשיתוף שקובע החוק מתייחס רק לנכסים שנצברו במהלך הנישואין במאמץ משותף. החוק מחריג מהשיתוף נכסים שהיו למי מהצדדים לפני הנישואין, נכסים שהצדדים קבלו במתנה או בירושה במהלך הנישואין, נכסים שהתקבלו מגמלה מביטוח לאומי או פיצוי בשל נזק גוף, ונכסים שהצדדים הסכימו בכתב שהם לא משותפים. השימוש בחריגים דורש קיומם של תנאים שונים כך שאם אתם סבורים שיש לכם נכסים שמצדיקים החרגה מהסל המשותף, מומלץ לכם להתייעץ עם עו"ד.

חשוב לדעת שלא רק הזכויות והנכסים מתחלקים ביניכם, אלא גם כל החובות שנוצרו בתקופה הזו, לרבות הלוואות (גם הלוואות מגופים בנקאיים או כמו בנקאיים, וגם הלוואות מאנשים פרטיים), משכנתאות, יתרות חובה בבנק, תשלומים עתידיים בכרטיסי האשראי וכל חוב והתחייבות מכל מין וסוג שהוא. כל ההתחייבויות הללו שנוצרו במהלך החיים המשותפים מתחלקים ביניכם בחלקים שווים. גם בעניין החובות יש חריגים, כמו למשל חובות שנוצרו בשל הימורים או התמכרות, ובמקרים מסוג זה חשוב במיוחד להתייעץ עם עו"ד.

המועד בו עושים את החישוב נקרא "מועד האיזון" והמועד בו מחלקים את הנכסים בפועל נקרא "פירוק השיתוף". מועדים אלו אינם בהכרח חופפים.

החוק מאפשר להקדים את מועד האיזון למועד מוקדם יותר מהגירושין עצמם. כך, למשל, אם אתם חיים בפירוד שנה לפני הגירושין, ניתן לקבוע שבמועד שבו הפרדתם את המגורים חדל השיתוף ביניכם והמועד הזה הוא יהיה מועד האיזון.

החוק מאפשר להקדים גם את מועד פירוק השיתוף ולנתק אותו ממועד הגירושין עצמם, כך שניתן, למעשה, לחלק את הרכוש גם בלי להתגרש.

מאחר ועד לפירוק השיתוף יכול כל אחד מהצדדים לעשות בנכסים הרשומים על שמו כרצונו, ניתן להגיש תביעה שמהותה שמירת זכויות בנכסי בן הזוג ובמסגרתה לבקש צווי עיקול וצווי מניעה על החלק שצד אחד אמור לקבל ברכוש של הצד השני לאחר פירוק השיתוף. צו כזה אין משמעו שלוקחים את הכסף מבן הזוג השני, אלא שמונעים ממנו את האפשרות לבצע פעולות בנכסים שמיועדים לצד המבקש את הצו.

היות ולא ניתן להגיש תביעה כל עוד יש הליך יישוב סכסוך פתוח, ניתן להגיש במסגרת הבקשה ליישוב סכסוך בקשות לסעדים שמטרתם שמירת הזכויות בנכסים עד לפרוק השיתוף.

עוד בנושא דיני משפחה