גירושין והתרת נישואין

אם שניכם יהודים, המקום היחיד בו תוכלו להתגרש הוא בית הדין הרבני. זה לא משנה אם נשאתם עם חופה וקידושין או בנישואים אזרחיים בקפריסין. הגט יהיה בביה"ד הרבני.

על פי ההלכה היהודית, על מנת להתגרש על הגבר להסכים לתת את הגט ועל האשה להסכים לקבלו. לפיכך, כשיש הסכמה, העניין פשוט ומהיר. הצדדים מגישים בקשה משותפת לסידור הגט וביה"ד מזמן את הצדדים לדיון שבמהלכו הוא מאשר את הסכמתם ופותח להם תיק לסידור גט.

אם אין הסכמה, על הצד התובע גירושין להוכיח שיש לו עילות גירושין. עילות הגירושין הן שונות ומגוונות, כשהברורות בהן הן ניאוף (בגידה) ואלימות. העובדה שאתם כבר לא מסתדרים או שצד אחד כבר לא אוהב את הצד השני, לעומת זאת, הן אינן עילות לגירושין…

אם שניכם יהודים ולא נשאתם עם חופה וקידושין, אלא נשאתם בנישואין אזרחיים בחו"ל, יהא עליכם לסדר את הגט בבית הדין הרבני, בהבדל אחד – שהגט הוא גט לחומרא ("ליתר בטחון"). גם במקרה כזה, אם הצדדים מסכימים להתגרש ההליך הוא פשוט ומהיר. אם אחד הצדדים מתנגד, יש להוכיח עילות גירושין, אך במקרה כזה ניתן גם לתבוע את ביטול הנישואין.

בית הדין הרבני הוא בעל סמכות ייחודית לדון גם בתביעות לשלום בית. תביעה לשלום בית משמעותה מניעת הגירושין וחיוב הצדדים להמשיך לחיות יחד. אם ביה"ד ישתכנע שיש סיכוי לשלום בית אמיתי, הוא ישלח את הצדדים לייעוץ. אך אם הוא יסבור שהצד התובע לא באמת רוצה שלום בית אלא עושה בתביעה שימוש טקטי, או שביה"ד ישתכנע שהצד השני נחוש להתגרש, הוא ידחה את התביעה לשלום בית.

אם אתם זוג מעורב (אינכם שייכים לאותה דת או שאחד מכם הוא חסר דת) אזי ההליך שאתם אמורים לעבור נקרא "התרת נישואין".

התרת נישואין נעשית ע"י הגשת תביעה מתאימה לבית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט בודק את שאלת הסמכות העניינית ולאחר שנחה דעתו כי אין בית דין דתי המתאים לשניכם, הוא ידון בתביעה להתרת נישואין.

גם במקרה זה, כאשר יש הסכמה הדבר פשוט ומהיר, ואולם, אם אין הסכמה, או שאחד הצדדים אינו בארץ ולא ניתן להשיג את הסכמתו, יש להוכיח לבית המשפט שעל פי הדין במקום בו נשאתם, ניתן במקרה שלכם להתיר את הנישואין גם ללא הסכמה. דרך ההוכחה היא הגשת חוות דעת של מומחה לדין הזר הרלוונטי.

עוד בנושא דיני משפחה